Βιογραφικό

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης - ΔικηγόροςΟ Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ειδικευμένος σε υποθέσεις όλου του φάσματος του ποινικού δικαίου (οικονομικής εγκληματικότητας, όπως υποθέσεις ακάλυπτων επιταγών, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγής, απάτης, υπεξαίρεσης, κ.λπ., υποθέσεις ναυτικού ποινικού δικαίου, τροχαίων ατυχημάτων, ναρκωτικών, συκοφαντικής δυσφήμησης κ.λπ.) και ιδίως σε υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος και ποινικής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2004. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο πανεπιστήμιο, από το οποίο το έτος 2007 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Ποινικών Επιστημών στο Ουσιαστικό και Δικονομικό Δίκαιο. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2015.

Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία σχετικά με το κυβερνοέγκλημα, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το μπίτκοϊν (bitcoin), επιστημονικές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά νομικά περιοδικά και επίσης πραγματοποιεί εισηγήσεις σχετικά με τα ανωτέρω αντικείμενα σε επιστημονικά συνέδρια.

Είναι Τακτικός Καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute of Public Administration – EIPA) Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2006 και επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και του καταλόγου συνηγόρων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Τέλος, είναι μέλος της διαρκούς επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο «την παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και του νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και την υποβολή προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ενόψει των νέων τεχνολογιών» και εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχων στις εργασίες της ομάδας εργασίας «Telecom» του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τον Κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.